A várandósság alatti szexet legalább olyan negatív mítosz övezi, mint a házasság utáni szexet: sokan tapasztalat híján is híresztelik, hogy nincs. Előbbi oka, hogy még mindig vannak tévhitek ezzel kapcsolatban, össze is gyűjtöttük a legáltalánosabbakat.

1. A várandós nő nem kívánja a szexet

Az első három hónapban a hormonális változások és a terhesség egyéb kellemetlen tünetei (pl. hányinger, hányás) miatt a legtöbb esetben valóban csökken a szexuális vágy, de mindez csak a második harmadig jellemző. Onnantól kezdve, hogy elmúlnak a rosszullétek, a libidó új lendületet vesz, sőt, akár nagyobb is lehet, mint a terhesség előtt. A terhesség vége felé a vágy nem csökken, csak olyankor már a növekedő has okozhat némi nehézséget az aktivitásban. Ki kell tapasztalni a megfelelő pózt és folytatni a szexet, ehhez persze sok türelem és humorérzék szükségeltetik, hogy ne legyen az egésznek "essünk hamar túl rajta" szaga.

2. A terhesszex vetélést okozhat

A vetélés sajnos nem ritka dolog, de semmiképp nem hozható összefüggésbe a terhesszexszel. Az első három hónap alatt bekövetkezett vetélés még akkor sem írható az aktus számlájára, ha a tragédia egy vadul átszexelt éjszaka után következik be. A vetélés elsődleges oka a kromoszóma rendellenesség, ilyenkor általában nem lenne életképes a baba. Egészséges terhességnél nem lehet probléma, hiszen a megtermékenyített petesejt már beágyazódott és erősen kapaszkodik a méhfalba.

3. Az orgazmus beindítja a szülést

Mára az is bebizonyosodott már, hogy természetes módon nem lehet a szülést siettetni - még szexszel sem. Egyik elképzelés szerint az ondófolyadékban lévő prosztaglandin, amit a kórházi gyakorlatban szintetikusan alkalmaznak szülésmegindításra, segíthet a mindenórásoknak, de az igazság az, hogy egy magömléssel nem kerül a nőbe akkora dózis, hogy ez valóban bekövetkezzen. Az orgazmus kiváltotta oxitocin-felszabadulás sem okoz olyan méhösszehúzódásokat, ami befolyásolná a folyamatot.

4. A terhesszex árthat a babának

Sokak felesleges fóbiája, hogy a baba sérül a heves ugrabugrálásban. Pedig a magzat a méh biztonságos mélyén fejlődik, és nagy mennyiségű magzatvíz is védelmezi. Nem beszélve arról, hogy a méhnyakat a nyákdugó is védi. Kizárt dolog tehát, hogy a baba egyszer csak szembetalálkozzon az apja makkjával. Egyesek attól is tartanak, hogy a gyerek mindent hall ott belül és érzi, hogy mi történik. Tény, hogy a magzatvíz felerősíti a hangokat és érezhető az orgazmus okozta izomösszehúzódás is, de a babának egyszerűen még nem olyan fejlett az idegrendszere, hogy ebből akármilyen következtetést is levonjon.

5. A férfiak nem találják vonzónak a terhes nőt

A legtöbb kismama meggyőződése, hogy partnere a testi változások után már nem is kattan rá szexuálisan. Valóban vannak olyan férfiak, akiket megvisel ez az állapot, de ez egyáltalán nem mondható általánosnak. A kezdeményezés hiánya legtöbbször nem a megnövekedett has és mellek, hanem a nők megváltozott viselkedésének (terheshiszti) következménye. Egy egészséges kapcsolatban viszont elmondható, hogy a pasik kifejezetten kattannak az átmeneti állapotra, ami más, mint a megszokott, vissza nem térő, emiatt izgalmasnak tartják.